Ce este piodermita la catei?
Piodermita la puii de caine, cunoscuta medical si sub numele de impetigo, este o infectie bacteriana (infectie cu stafilococ) a pielii ce apare la cainii tineri (pui), afectiune ce trece de la sine (de cele mai multe ori).
Aceasta afectiune apare destul de frecvent in randul puilor de caine (pana ajung la maturitate), chiar si la cei sanatos. Se considera ca sunt afectati mai degraba cateii cu o imunitate mai slabita (ce au alte infectii virale, paraziti interni), cu o nutritie slab calitativa, igiena precara, sau fara o cauza cunoscuta.
Semnele clinice ale piodermitei la catei
Unul sau mai multe semne din cele prezentate pot aparea la puiul dvs de caine:
- mici pustule, ca niste bubite fie albe, fie rosii (unii proprietari le asemeana cu cosurile – acneea umana), in general in zona burtii, inghinal sau axilar (la sub brat), dar pot aparea si in alte zone ale corpului;
- pete circulare de piele uscata sau cu cruste, de culoarea mierii.
In general aceste leziuni pe piele nu sunt dureroase si nici nu provoaca mancarimi catelului. Puii nefiind deranjati de prezenta acestor leziuni. Daca totusi apar si alte semne clinice, posibil sa fie prezenti si anumiti paraziti sau deficiente nutritionale.
Cum se pune diagnosticul de piodermita la catei?
Un veterinar cu experienta sau un dermatolog veterinar ar putea diagnostica cu usurinta aceasta afectiune, si luand in considerare varsta animalului, istoricul, mediul in care traieste, dar si semnele clinice, ar putea pune diagnosticul de impetigo (piodermita).
Uneori cand apar si alte semne, precum roseata, afectare mai profunda a pielii, alopecie, scarpinat, ar putea indica investigatii suplimentare precum:
- examen citologic – medicul veterinar poate stoarce una din pustule sau chiar sa faca un raclaj al pielii si sa o examineze la microscop (ar putea cauta eventual Demodex sau Sarcoptes);
- cultura bacteriana si fungica (cu antibiograma sau antifungigrama dupa caz) – cu un betisor special, recolteaza probe, pe care le trimite la laborator sa vada daca si ce tip de bacterii sau fungi sunt implicate. Laboratorul cand va trimite rezultatul, il va trimite impreuna cu antibiotic sau antifungicul care va functiona tintit catre patogenul identificat.
- examen coproparazitologic;
- teste virale (parvoviroza, coronavirus canin, giardia);
Este important sa se faca diagnosticul diferential fata de alte infectii bacterine, endo si ectoparazitism, demodicoza, dermatofitoza, celulita juvenila, sau chiar pemfigus foliaceu.
Care este tratamentul piodermitei la catei?
Desi de cele mai multe ori piodermita se vindeca de la sine, in cazurile moderat severe, este necesar tratamentul local cat si oral, pentru o vindecare mai rapida. Acesta ar putea contine:
- antimicrobiene – fie sampon, spuma, crema sau servetele (sampoanele folosite sunt cele cu clorhexidina 2 – 4%, dar si sampoanele pe baza de peroxid de benzoil);
- antibiotice – fie orale (cefalosporine, amoxicilina cu acid clavulanic, clindamicina), fie locale (exemplu: mupirocina este frecvent prescripsa). In cazul in care se complica cu foliculita bacteriana tratamentul cu antibioticul se poate prelungi mai mult de 14 zile;
- alte tratamente – in functie de afectiunea depistata;
- schimbarea hranei;
- recomandari de igiena suplimentara.
Impetigo, piodermita cainilor, NU se transmite de la un caine la altul.
Sanse de vindecare
Prognosticul este foarte bun, iar recidivele sunt rare. Igiena atenta, hranirea cu o dieta completa si echilibrata, probioticele dupa o deparazitare interna sunt recomandari pentru a imbunatati imunitatea cateilor cu piodermita usoara.
Nu administrati medicamente fara recomandarea expresa a medicului veterinar, multe dintre acestea pot interactiona cu schema de vaccinare sau pot usca pielea excesiv. Afectiunea apare la puii in crestere si ei tot atunci sunt mai predispusi sa faca alte boli mult mai grave (parvoviroza, dermatofitoze).
In cazul in care cauti dermatologie veterinara Bucuresti sau doresti programare la un dermatolog veterinar nu ezita sa ne apelezi la telefon: 0731803803 sau iti poti face o programare direct din online dand click pe PROGRAMARE. Specialistul nostru in dermatologie iti va consulta, diagnostica si oferi un tratament pentru animalul tau de companie.