Urolitiaza – Struvitii la caini si pisici

        Urolitiaza, cunoscuta si sub denumirea de pietre la vezica (urinara), sunt cristale mineralizate care pot aparea atat la nivelul rinichilor, ureterelor (“tuburile” care transporta urina de la rinichi la vezica urinara), vezicii urinare sau uretrei (“tubul” care transporta urina de la vezica urinara afara din organism).

In acest articol vom explica simptomele, diagnosticul si tratamentul strict al urolitiazei formata din struviti, iar intr-un alt articol despre urolitiaza formata din oxalati de calciu.

Asa arata struvitii in urina vazuti la microscop (ca mici cioburi de sticla dreptunghiulare) – Urolitiaza la motan.

Diferenta majora este ca struvitii se formeaza atunci cand ph-ul urinar este peste 7, iar oxalatii de calciu se formeaza cand ph-ul urinar scade sub 6. Un ph urinar ideal este intre 6.2 si 6.4, deoarece la acest ph, nici unul din pietrele enumerate nu ar trebui sa se formeze. Acidifierea urinei in exces, atunci cand se trateaza pentru struviti, ar putea promova formarea oxalatilor de calciu.

Cristalele de struviti sunt mult mai frecvent diagnosticati la caini si pisici, unii se formeaza in conditii diferite, iar dimensiunile variaza de la un “punct” de nisip, pana la cativa centrimetri.

Care sunt cele mai frecvent semne ale aparitiei struvitilor la caini si pisici?

Semnele variaza de la pacient la pacient, uneori se regasesc mai mult simptome enumerate, alteori chiar nu sunt detectate semne, cristalele de struviti fiind depistate intamplator:

  • urinare cu dificultate;
  • urinari dese in cantitati mici;
  • urinare cu sange;
  • pisica miauna atunci cand urineaza (vocalizari);
  • scapari de urina prin casa;
  • urinare in afara litierei;
  • apetit redus;
  • animalul se linge insistent la zona genitala;
  • semne de cistita si infectie urinara;
  • motanul sta la litiera, dar nu urineaza deloc (urgenta medicala – in aceste situatii poate aparea si voma).

De ce apar struvitii la caini si pisici?

Nici nu este pe deplin inteleasa cauza formarii struvitilor, in general se considera ca o cantitate crescuta de minerale in urina concomitent cu infectiile urinare, aceste minerale cristalizeaza si formeaza struvitii. Anumite bacterii din urina produc substante chimice care cresc ph-ul urinei (adica o alcalinizeaza) ce reprezinta un mediu propice dezvoltarii pietrele de struviti.

Formarea struvitilor avand ca si cauza principala infectiile urinare netratate este mai des intalnita la caini, pe cand la pisici se considera ca formarea struvitilor in ph marit apare ca urmare a unei diete bogate in proteine, a unor boli sau medicamente.

Diagnosticul de urolitiaza cu struviti la caini si pisici

Din discutia dvs cu medicul veterinar, daca bifati cel putin 1 – 2 semnele din cele enumerate mai sus, doctorul va suspiciona o posibila urolitiaza. O vezica plina de nisip sau pietre de struviti, va fi dureroasa, ia animalul la apasarea vezicii nu va urina cu usurinta.

Pentru un diagnostic cat mai precis, medicul veterinar va poate recomanda o serie de investigatii, precum:

  1. Biochimia urinara – cu ajutorul unei picaturi urinare puse la un analizor urinar, medicul veterinar poate identifica semne de infectie urinara, dar si ph-ul urinar, greutate specifica, semne de afectare renala, prezenta proteinelor in urina, a sangelui etc. In general ph-ul urinar la animalele afectate este mai mare de 7.
  2. Citologia urinara – medicul veterinar va pune o picatura de urina centrifugata la microscop pentru a identifica ce particule se regasesc in urina, dar si forma acestora, astfel putand descrie struvitii din urina.
  3. Urocultura cu antibiograma (cultura bacteriana din urina) – pentru a exclude o infectie urinara, a detecta ce bacterie este prezenta si la ce antibiotic este sensibila.
  4. Ecografie si radiografie – in general cristalele se struviti pot fi identificati atat prin ecografie, cat si prin radiografie. De specificat ca daca struvitii sunt ft mici, ca un nisip, mai degraba sunt identificati prin ecografie.
  5. Hemoleucograma si biochimie de sange – sunt analize uzuale pentru a depista daca sunt si alte afectari fata de struvitii din vezica urinara. Frecvent, urolitiaza se complica cu insuficienta renala, anemii, alte afectari de organe.

Cum se trateaza urolitiaza cauzata de struviti la caini si pisici?

Tratamentul are ca scop dizolvarea si eliminarea struvitilor, urmata de masuri pentru a preveni reaparitia lor. Discutand pe baza analizelor, scopul terapiei este sa se ajunga la o greutate specifica a urinei mai mica de 1.020 la caini si mai mica de 1.030 la pisici, iar ph-ul urinar sa fie intre 6.0 – 6.5 la ambele specii.

Printre cele mai comune abordari de tratament, amintim:

  • Hrana de dieta – ce modifica ph-ul urinar pentru a ajuta la dizolvarea cristalelor de struviti. Se efectueaza periodic analize de urina si ecografii pentru a masura progresul. Ulterior dupa ce pietrele s-au dizolvat, dieta se schimba pe o hrana de intretinere. In general hrana ar trebui sa fie slaba in magneziu, fosfor si proteine. Trebuie facuta diferenta dintre hrana care ajuta la dizolvarea struvitilor (ce au ca scop aducerea ph-ului urinar la 5.9 – 6.1 si care se foloseste pe termen scurt) si hrana preventiva – de mentinere (ce mentin un ph neutru). Acest tip de hrana contine cantitati mai mari de grasimi, asadar trebuie monitorizati pacientii ca nu cumva sa dezvolte pancreatita. De asemenea, datorita continutul crescut de clorura de potasiu din aceasta hrana, proprietarii vor observa ca animalele vor bea mai multa apa si vor urina mai des.
  • Stimularea animalului sa bea apa – atata timp cat urina se mentine diluata, sansa de formare a pietrelor este mai mica. Trecerea catre o hrana la conserva poate fi un pas bun, deoarece este contine o cantitate mai mare de apa fata de boabe.
  • Eliminarea chirurgicala a pietrelor de struviti (cistotomia), atunci cand cristalele de struviti sunt foarte mari pentru a fi dizolvati sau pentru a putea fi eliminati prin tractul urinar.
  • Litotripsia – este un laser care sparge urolitiaza in bucati foarte mici pentru a putea fi eliminate prin tractul urinar.
  • Urohidropropulsia – o procedura care nu implica chirurgia, o metoda non-invaziva de a elimina pietrele suficient de mici pentru a fi eliminate prin uretra. Nu se recomanda la pacientii cu obstructie uretrala.
  • Tratamentul cu antibiotic (cand este cazul) si pastile pentru a acidifia urina.

Monitorizarea pacientilor cu struviti

Pentru o reusita de tratare a cazului, este necesar reevaluarile medicale periodice. Unele complicatii, precum: aparitia / reaparitia infectiei urinare, formarea unor noi cristale de struviti, aparitia unor oxalati de calciu, ph-ul urinar neadecvat, dar si apetitul selectiv al pacientului (refuza hrana de dieta), toate acestea pot intarzia vindecarea, fiind nevoie de noi abordari terapeutice.

Cum spuneam anterior, obiectivele modificarii dietei sunt mentinerea unei greutati specifice <1.020 la caini si <1.030 la pisici si a unui ph urinar cuprins intre 6.0 – 6.5.

Evaluarile ecografie si radiologice trebuiesc facute in comparatie, asadar se recomanda ca pacientului sa i monitorizeze dimensiunea si numarul struvitilor de la o evaluare la alta. Daca nu se vad imbunatatiri, se recomanda o alta abordare (chiar chirurgicala). Atunci cand in vezica urinara a pacientului se regasesc uroliti de compozitie mixta (si oxalati de calciu si struviti) poate fi necesara interventia chirurgicala (dat fiind ca tratamentul pentru struviti este diferit de cel de oxalati).

Initial, reexaminarile ar trebui sa aiba loc la 7 zile de la inceperea tratamentului (pentru monitorizarea ph-ului si a culturii bacteriene urinare), iar ulterior lunar pana cand struvitii nu mai sunt vizibili pe radiografie.

In medie, dizolvarea urolitiazei dureaza aproximativ 2 – 3 luni, dar poate ajunge chiar si la 7 luni in cazul cainilor.

Daca te confrunti cu problema struvitilor la pisici sau la caini, nu ezita sa ne apelezi la telefon: 0731803803 sau iti poti face o programare direct din online dand click pe PROGRAMARE

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.