Insuficiența hepatică acută

             Ficatul este un organ sensibil care îndeplinește mai multe funcții vitale. Pe lângă rolul său în procesul de digestie și gestionarea metabolismului, acesta contribuie la detoxifierea sângelui și furnizează proteine esențiale și factori de coagulare necesari pentru funcționarea sistemului circulator.

Având numeroase responsabilități, consecințele unei defecțiuni hepatice pot fi dramatice, mai ales atunci când aceasta apare brusc.

Insuficiența hepatică acută survine atunci când un animal anterior sănătos dezvoltă rapid o disfuncție a ficatului. Datorită capacității sale de regenerare excelente (spre deosebire de alte organe), ficatul poate compensa leziunile minore. Cu toate acestea, în cazul unor leziuni grave, funcționarea ficatului poate eșua rapid, iar această situație este cunoscută sub numele de insuficiență hepatică acută.

Cauzele insuficienței hepatice

Există o multitudine de cauze pentru această pierdere rapidă a funcției hepatice, însă expunerea la toxine, precum xilitolul, și bolile infecțioase, cum ar fi leptospiroza, se numără printre cele mai frecvente. La fel, la pisici, deficiențele nutriționale pot conduce la insuficiență hepatică acută prin apariția lipidozei hepatice, cunoscută și sub denumirea de boala ficatului gras.

Insuficiența hepatică acută la animalele de companie poate avea diverse cauze, iar unele dintre cele mai comune includ:

 • Expunere la toxine: Ingerarea substanțelor toxice, precum xilitolul (găsit în guma de mestecat sau produse de patiserie) sau substanțe chimice periculoase, poate provoca daune severe ficatului.
 • Boli infecțioase: Unele infecții, cum ar fi leptospiroza, pot afecta ficatul și pot evolua rapid către insuficiență hepatică acută.
 • Boli metabolice: Anumite tulburări metabolice, precum boala ficatului gras (lipidoza hepatică), pot determina acumularea excesivă de grăsimi în ficat, conducând la disfuncția hepatică.
 • Reacții adverse la medicamente: Unele medicamente pot avea efecte secundare asupra ficatului, declanșând o reacție adversă care să deprecieze funcția ficatului.
 • Boli vasculare: Anomaliile vasculare, emboliile sau cheagurile de sânge pot perturba fluxul sanguin către ficat, determinând hipoxie sau chiar infarct hepatic.
 • Cancer: Tumorile hepatice sau metastazele neoplazice pot afecta funcționarea ficatului.

Simptomele insuficienței hepatice

Insuficiența hepatică acută la animalele de companie apare rapid și să prezintă simptome severe. Acestea pot varia în funcție de severitatea afecțiunii, însă includ:

 1. Varsături frecvente: Animalele pot prezenta episoade repetate de vărsături, indicând afectarea funcției hepatice.
 2. Lipsa poftei de mâncare: Pierderea apetitului este un semn comun al problemelor hepatice.
 3. Letargie: Animalele pot deveni letargice sau prezenta oboseală excesivă.
 4. Icter (colorarea mucoaselor în galben): O schimbare în culoarea gingiilor sau a ochilor către galben poate indica acumularea de bilirubină în sânge, un semn al disfuncției hepatice.
 5. Dureri abdominale: Animalele pot manifesta disconfort sau dureri în zona abdominală.
 6. Probleme de coagulare: Afecțiunea hepatică poate duce la tulburări de coagulare, manifestate prin sângerări neobișnuite sau echimoze.
 7. Frecvență urinară modificată: Modificări în cantitatea sau frecvența urinării pot apărea în cazul insuficienței hepatice.
 8. Comportament anormal: Modificări în comportamentul obișnuit, precum desorientare, agresivitate sau schimbări în reacția la stimuli.
 9. Convulsii: În cazuri severe, animalele de companie pot prezenta convulsii.
 10. Colaps: Insuficiența hepatică acută poate progresa spre un stadiu în care animalul prezintă colaps sau pierderea conștienței.

Este important să solicitați asistență veterinară imediată dacă observați oricare dintre aceste simptome la animalul vostru de companie. Insuficiența hepatică acută este o urgență medicală și necesită tratament rapid pentru a îmbunătăți șansele de supraviețuire și recuperare.

Diagnostic

Prezentarea Clinică a Insuficienței Hepatice Acute: În funcție de cauza insuficienței hepatice acute, pacienții pot prezenta dintre simptomele precizate anterior drept caracteristici ale prezentării clinice. Aceste simptome pot varia în intensitate și pot fi influențate de factori precum infecțiile asociate sau inflamația severă a ficatului.

Evaluarea Funcției Hepatice: Pentru a evalua funcția ficatului, se efectuează mai multe teste diagnostice, printre care se numără:

 • Analiza chimică a sângelui (profil biochimic): Această analiză oferă informații despre nivelurile de enzime hepatice, bilirubină și alți indicatori ai sănătății ficatului.
 • Concentrația de amoniac (în sânge): Măsurarea concentrației de amoniac poate oferi indicii despre capacitatea ficatului de a procesa substanțe toxice.
 • Concentrația de acizi biliari (în sânge): Nivelurile crescute de acizi biliari pot indica disfuncție hepatică.
 • Analiza de urină: Analiza urinei poate furniza informații despre excreția substanțelor metabolizate de către ficat, precum pigmenții biliari.
 • Profil de coagulare: Evaluarea timpului de coagulare ajută la detectarea eventualelor tulburări de coagulare asociate insuficienței hepatice.

Imagistică și Biopsie: Pentru o evaluare mai detaliată, pot fi indicate investigații imagistice precum radiografiile, ultrasunetele și tomografiile. În multe cazuri, biopsia ficatului poate fi necesară pentru a confirma diagnosticul și pentru a identifica cauza subiacentă a insuficienței hepatice, în special atunci când aceasta este dificil de determinat prin alte mijloace. Biopsia oferă imagini detaliate ale structurii hepatice și poate ghida tratamentul adecvat.

Tratamentul insuficienței hepatice la animalele de companie

Tratamentul oricărui tip de insuficiență hepatică implică următoarele măsuri de bază:

 1. Eliminarea sau corectarea cauzei principale:

  • Identificarea și tratarea factorului declanșator al insuficienței hepatice sunt esențiale pentru îmbunătățirea stării de sănătate a animalului.

 2. Asigurarea nutriției corespunzătoare și prevenirea malnutriției:

  • O alimentație adecvată și gestionarea nutrițională sunt esențiale pentru sprijinirea funcției hepatice și prevenirea malnutriției.

 3. Tratament specific al bolii hepatice:

  • Administrarea de medicamente specifice pentru a gestiona afecțiunea hepatică și a promova recuperarea funcției hepatice.

 4. Tratarea complicațiilor secundare pierderii funcției fepatice:

  • Abordarea problemelor secundare care pot apărea din cauza insuficienței hepatice, cum ar fi tulburările de coagulare sau complicațiile neurologice.

 5. Asigurarea unui mediu propice pentru recuperarea optimală a funcției fepatice:

  • Crearea unui mediu care să faciliteze regenerarea hepatică și revenirea la funcția normală a ficatului.

În cazul insuficienței hepatice acute, schema de tratament trebuie aplicată rapid și riguros pentru a crește șansele de supraviețuire. De obicei, se recomandă specialiștii în medicină internă și serviciile specializate disponibile non-stop pentru acești pacienți – pentru a fi posibile internarea și menținerea sub supraveghere.

Spitalizarea intensivă, administrarea de fluide intravenoase, antibiotice, corectarea electroliților, transfuzii de plasmă, gestionarea nutrițională și monitorizarea constantă sunt recomandate pentru a oferi îngrijire optime. Datorită capacității ficatului de a se regenera, animalele de companie pot reveni uneori la o viață normală chiar și după experiențe aproape fatale de insuficiență hepatică acută.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.