Obstrucțiile biliare

     Obstrucțiile biliare la animalele de companie se referă la blocarea sau înfundarea căilor biliare, care sunt sisteme canaliculare ce transportă bila de la ficat la vezica biliară și apoi la intestinul subțire. Bila este esențială pentru digestie și absorbția grăsimilor. Obstrucțiile biliare pot apărea din diverse motive și pot duce la probleme semnificative de sănătate în cazul animalelor de companie. Câteva dintre cauzele comune includ:

 • Calculi biliari: Similar cu oamenii, animalele de companie pot dezvolta calculi biliari care pot obstrua căile biliare. Acste sedimente pot fi compuse din colesterol, bilirubină sau alte substanțe.
 • Tumori: Tumori benigne sau maligne pot să apară în sau în jurul căilor biliare, cauzând obstrucții. Aceste tumori pot avea originea în ficat, vezica biliară sau țesuturile înconjurătoare.
 • Inflamații și infecții: Afecțiuni inflamatorii, cum ar fi colangita (inflamația căilor biliare), sau infecții pot determina umflarea și îngustarea ductelor, provocând potențial obstrucții.
 • Infecții parazitare: Anumiți paraziți, precum fasciola hepatică, pot infesta căile biliare și cauza obstrucții.
 • Traumatisme: Rănile traumatice la nivelul abdomenului sau ficatului pot provoca leziuni care se finalizează cu fibroza (cicatrizarea) excesivă și îngustarea sau chiar închiderea ductelor.
 • Anomalii congenitale: unele animale se pot naște cu anomalii congenitale care afectează structura sau funcția căilor biliare
Sursa foto: o.quizlet.com/5J71MqqLNI7tcXZakiDmZg.jpg

 

Importanța bilei

Bila joacă un deosebit de important în procesul digestiei. Aceasta este produsă de ficat și depozitată în vezica biliară înainte de a fi eliberată în intestinul subțire. Bila conține săruri biliare, care ajută la emulsifierea și descompunerea grăsimilor alimentare. Acest proces permite digestia și absorbția eficientă a grăsimilor și a vitaminelor liposolubile (A, D, E și K) în intestinul subțire. În plus, bila ajută la eliminarea din organism a produșilor de catabolism, precum bilirubina. Funcționarea corectă a sistemului biliar este esențială pentru sănătatea digestivă generală și pentru absorbția nutrienților. Orice perturbare a producției sau a fluxului de bilă poate duce la probleme digestive și poate avea un impact asupra absorbției nutrienților, în special a grăsimilor.

De asemenea, excesul de bilă în ficat poate duce la mai multe probleme. În timp ce ficatul produce continuu bilă pentru a ajuta la digestie, o acumulare sau un flux anormal în ficat pot avea efecte adverse. Iată câteva consecințe potențiale:

 • Inflamație (colangită sau colangiohepatită): Dacă excesul de bilă nu este drenat corespunzător și se acumulează în ficat, presiunea și leziunile cauzate pot duce la inflamarea canalelor biliare, o afecțiune cunoscută sub numele de colangită.
 • Lezionarea celulelor hepatice: Expunerea îndelungată la niveluri ridicate de bilă poate provoca deteriorarea celulelor hepatice. Aceste leziuni pot compromite capacitatea ficatului de a îndeplini funcțiile esențiale. Ficatul este un organ vital responsabil pentru sarcini precum detoxifierea, metabolismul și sinteza proteinelor necesare pentru diverse funcții corporale.
 • Fibroză hepatică și ciroză: Inflamația persistentă și deteriorarea celulelor hepatice pot duce la dezvoltarea fibrozei, care este formarea de țesut cicatricial în ficat. În timp, dacă fibroza progresează, aceasta poate avansa până la ciroză, o afecțiune în care cicatrizarea extinsă perturbă structura normală a ficatului. Ciroza este asociată cu afectarea semnificativă a funcției hepatice, până la insuficiență cronică.

Simptomele Obstrucției Biliare la Animale

 • Icter: Îngălbenirea pielii, membranelor mucoase și albul ochilor. Bilirubina este un pigment galben produs în timpul descompunerii hemoglobinei din sânge. Într-un ficat sănătos, bilirubina este procesată și excretată în bilă. Cu toate acestea, atunci când există un blocaj în canalele biliare, bilirubina nu poate fi eliminată eficient din organism, ceea ce duce la acumularea acesteia în țesuturile moi.
 • Fecale de culoare deschisă: Bila conferă fecalelor culoarea lor caracteristică maro, iar obstrucția poate duce la fecale de culoare pală sau gri.
 • Urină închisă la culoare: Pigmentul biliar se poate acumula în urină, făcând-o să pară închisă la culoare.
 • Durere abdominală: Animalele de companie pot prezenta semne de disconfort, neliniște sau refuzul de a mânca din cauza durerii abdominale și a stărilor de greață.
 • Vărsături: Vărsăturile persistente pot apărea, în special, în cazul unei obstrucții severe.

Cauze și predispoziții

Obstrucția biliară poate apărea atât la pisici, cât și la câini, cauzele variind de la o specie la alta. La câini, este adesea asociată cu calculi biliari și tumori. La pisici, afecțiunile inflamatorii, cum ar fi colangita, sunt mai frecvente. Prevalența obstrucției biliare nu prezintă o predilecție în funcție de sex, ci variază în funcție de cauza care stă la baza acesteia.

Diagnostic și Tratament

 • Imagistică: Radiografiile, ecografiile și alte tehnici de imagistică pot ajuta la vizualizarea căilor biliare și la identificarea obstrucțiilor.
 • Analize de sânge: Testele de funcție hepatică și alte analize de sânge pot oferi informații despre sănătatea și funcția ficatului.
 • Biopsie: În unele cazuri, o biopsie hepatică poate fi recomandată pentru a evalua cauza subiacentă.
 • Tratament: Tratamentul depinde de cauza subiacentă. Poate implica intervenții chirurgicale pentru îndepărtarea obstrucțiilor, medicamente pentru a trata infecțiile sau inflamațiile sau alte intervenții în funcție de diagnosticul specific.

Obstrucțiile biliare reprezintă o afecțiune medicală serioasă la animalele de companie, iar un diagnostic rapid și un tratament adecvat sunt necesare pentru rezultatele cele mai bune. Dacă suspectați că animalul dumneavoastră de companie manifestă simptome ale unei obstrucții biliare, este important să solicitați asistență veterinară promptă.

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.