Deparazitarea externă

Deparazitarea externă la câini si pisici

Deparazitarea externă este procesul de tratare a animalelor pentru a elimina sau a preveni infestarea cu paraziți externi, cum ar fi puricii, căpușele, păduchii și acarienii. Acest proces implică utilizarea de produse antiparazitare externe, cum ar fi spot-on-uri, zgarde, spray-uri sau șampoane, care sunt aplicate pe blană sau piele pentru a combate și a preveni infestările.

Tipuri de paraziți externi

Există mai multe tipuri de paraziți externi care pot afecta animalele de companie. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de paraziți externi:

Puricii (Ctenocephalides spp.): Puricii sunt insecte mici, săritoare, care se hrănesc cu sângele animalelor. Infestarea cu purici poate provoca mâncărime intensă, iritații ale pielii și poate duce la dermatită alergică.

Căpușele (Ixodes, Rhipicephalus, Dermacentor, etc.): Căpușele sunt paraziți care se atașează de pielea animalelor pentru a se hrăni cu sângele lor. Ele pot transmite boli grave, cum ar fi boala Lyme, babesioza sau anaplasmoza.

Păduchii (Trichodectes, Felicola, etc.): Păduchii sunt, de asemenea, insecte mici care trăiesc pe blana animalelor și se hrănesc cu sângele lor. Infestarea cu păduchi poate provoca mâncărime, iritații ale pielii și pierdere a părului.

Acarienii (Sarcoptes, Demodex, Otodectes, etc.): Acarienii sunt paraziți microscopici care pot provoca diverse afecțiuni cutanate la animale. De exemplu, Sarcoptes cauzează scabie, Demodex poate provoca demodicoză (demodecidoză) și Otodectes poate provoca otodecie (infecție a urechii).

Unii paraziți externi care afectează animalele de companie pot fi transmiși și la oameni. Aceasta poate avea loc prin intermediul contactului direct cu animalul infestat sau prin intermediul mediului înconjurător contaminat. Printre aceștia se numără puricii, căpușele, scabia și chiar acarienii Otodectes.

Complicații și boli transmise de paraziți

Paraziții externi pot afecta animalele de mai multe moduri și pot transmite diverse boli și bacterii. Iată câteva moduri prin care paraziții externi pot afecta animalele:

 • Mâncărime și disconfort: Paraziții externi, cum ar fi puricii, căpușele, păduchii și acarienii, pot provoca mâncărime intensă și iritații la nivelul pielii animalelor. Aceasta poate duce la zgârieturi, leziuni ale pielii și pierderea părului. Animalul devine iritat și agitat din cauza mâncărimii constante.
 • Infecții secundare: Mâncărimea persistentă și leziunile cauzate de paraziții externi pot deschide calea pentru infecții secundare ale pielii. Rănile deschise pot fi colonizate de bacterii, ceea ce poate duce la inflamație, infecții bacteriene și complicații suplimentare.
 • Transmiterea bolilor: Unii paraziți externi pot fi purtători ai unor boli grave și pot transmite aceste infecții animalelor. De exemplu, căpușele pot transmite boli precum boala Lyme, babesioza, anaplazmoza și encefalita. Infecțiile transmise afectează grav sănătatea animalelor și necesită tratament medical.
 • Alergii și sensibilități: Unele animale pot dezvolta reacții alergice sau sensibilități la saliva sau fecalele paraziților externi. Aceste reacții pot provoca mâncărime intensă, inflamație și dermatită alergică.

Cum se realizează deparazitarea?

Deparazitarea externă a animalelor se poate realiza prin utilizarea produselor antiparazitare externe adecvate. Iată câteva metode comune de deparazitare externă:

 • Spot-on-uri: Acestea sunt produse lichide care sunt aplicate direct pe pielea animalului, de obicei în zona gâtului sau între omoplați. Substanțele active din spot-on-uri intră în piele și oferă protecție împotriva paraziților externi. Spot-on-urile pot fi eficiente împotriva puricilor, căpușelor și altor ectoparaziți.
 • Coliere antiparazitare: Aceste coliere conțin substanțe active care eliberează treptat substanțe antiparazitare în jurul gâtului animalului. Colierele antiparazitare sunt eficiente împotriva puricilor, căpușelor și altor paraziți externi. Asigurați-vă că alegeți un colier antiparazitar potrivit pentru specia și dimensiunea animalului dumneavoastră.
 • Spray-uri și șampoane antiparazitare: Aceste produse sunt aplicate pe blană și piele și apoi spălate sau lăsate să acționeze conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Ele pot fi eficiente împotriva puricilor, căpușelor și altor ectoparaziți, dar efectul lor este temporar și necesită reaplicare periodică.
 • Medicamente orale: În unele cazuri, pentru controlul paraziților externi, medicul veterinar poate prescrie medicamente antiparazitare orale. Aceste medicamente sunt administrate pe cale bucală și ajută la eliminarea și prevenirea infestării.

Instrucțiunile de utilizare trebuie urmărite cu atenție și dozajul recomandat de către producătorul produsului trebuie urmărite cu atenție, pentru a nu afecta starea de sănătate a animalului. De asemenea, consultați medicul veterinar pentru a obține recomandări specifice privind produsele antiparazitare externe potrivite pentru animalul dumneavoastră.

Frecvența deparazitării externe

Frecvența deparazitării externe depinde de mai mulți factori, inclusiv de specia animalului, mediul în care trăiește, nivelul de expunere la paraziți externi și recomandările medicului. În general, trebuie efectuată în mod regulat pentru a asigura protecția continuă împotriva paraziților externi. Câteva puncte de referință generale:

 • Puricii: Pentru prevenirea infestării cu purici, se recomandă utilizarea de produse antiparazitare externe lunar sau conform instrucțiunilor specificate pe ambalajul produsului. În anumite cazuri, medicul veterinar poate recomanda un interval mai scurt sau mai lung, în funcție de nevoile individuale ale animalului.
 • Căpușele: Deparazitarea externă împotriva căpușelor poate varia în funcție de factori precum zona geografică, sezonul și nivelul de expunere al animalului la căpușe. Unele produse antiparazitare externe oferă protecție timp de câteva luni împotriva căpușelor. Este important să respectați instrucțiunile specifice ale produsului și recomandările medicului veterinar.
 • Alți paraziți externi: Frecvența deparazitării externe pentru alte paraziți, cum ar fi păduchii sau acarienii urechii, poate varia în funcție de infestarea existentă sau de necesitatea de prevenire. Consultați medicul veterinar pentru a primi recomandări specifice privind frecvența și produsele potrivite pentru tratarea sau prevenirea acestor paraziți.

Respectarea regulată a deparazitării externe ajută la menținerea sănătății și bunăstării animalelor de companie și la prevenirea infestărilor.

Daca doresti produse de deparazitare externa pentru cainele tau nu ezita sa ne vizitezi la farmacia veterinara din sectorul 3. Colegii nostri, medici veterinari, iti vor oferi multiple optiuni de produse si  tratament impotriva capuselor la caini si pisici. 

Această pagină web folosește cookie-uri pentru a îmbunătăți experiența de navigare și a asigura funcționalițăți adiționale.