FIV – Imunodeficienta felina (Feline Immunodeficiency Virus)
Ce este FIV?
Este un retrovirus din genul Lentivirus descris pentru prima data in 1986. Este analogul virusului HIV la oameni si provoaca o infectie cronica, persistena, ce duce la imunodeficiență. Cu toate acestea pisicile sunt mai adaptate la FIV decat oamenii la HIV, astfel virusul e mai putin imunosupresant in comparatie cu analogul sau uman.
Ce simptome au pisicile cu FIV?
Asemanator oamenilor, pisicile pot sa fie asimptomatice o lunga perioada de timp, sau prezinta doar simptome usoare, generale: gastrointestinale sau respiratorii. Astfel datorita suprimarii sistemului imunitar simptomele apar de cele mai multe ori in corelatie cu alti agenti patogeni secundari.
Un grup de simptome generale observate la un numar mare de pisici, dar care trec de obicei neobservate si pot fi indicii pentru multe alte boli sunt: febra recurenta (alterarea starilor febrile cu stari nefebrile), anemie, limfadenopatie (crestera in dimensiune a ganglionilor limfatici, poate persista luni de zile) si pisicile tinere pot prezenta diaree persistenta 2-4 saptamani. Insa aceste simptome sunt foarte generale, trecatoare si nu prezinta niste semne particulare bolii pentru a ne orienta catre un diagnostic.
Din punct de vedere clinic, virusul FIV prezinta 3 stadii la pisici: faza acuta, faza asimptomatica (de obicei cea de lunga durata, poate sa tina si cativa ani) si faza terminala numita si SIDA pisicii.
- Forma acuta se manifesta prin: febra (temperatura normala la pisici este intre 38 si 39,3 grade Celsius), anorexie (lipsa poftei de mancare), diaree, letargie, pierdere in greutate si limfadenopatie.
- Forma asimptomatica poate sa dureze ani si sa treaca neobservata, problema apare in cazul unui contact cu un agent infectios oportunist (care nu ar pune in mod normal in pericol o pisica cu sistem imunitar competent).
- In acest caz, apare faza terminala, care in functie de tipul de infecte secundara (bacteriana, virala sau parazitara) se manifesta specific:
- la nivelul cavitatii bucale pot prezenta: gingivita, stomatita, boala parodontala, multe dintre acestea prezinta o infectie secundara cu calcivirus, leziunile ajungand pana la parodontoza , leziuni de resorbtie sau chiar ulcere;
- la nivel ocular pot prezenta: conjunctivita, glaucom, corioretinita, hemoragii, uveita anterioara etc;
- afectiuni dermatologice acute sau cronice: otita externa, piodermita, infectii fungice, bacteriene;
- la nivel gastrointestinal : diaree cronica infectioasa ( cauze bacteriene, fungice sau parazitare);
- aproximativ la 5% din cazuri apar probleme neurologice cu modificari de comportament, agresivitate, disfunctii cognitive, convulsii, intarzierea reflexelor, incontinenta urinara etc;
- sunt mult mai susceptibile la neoplazii precum limfomul;
- boli respiratorii: rinita, pneumonie, rinotraheita etc;
Majoritatea pisicilor nu dezvolta niciodata simptome legate de FIV, insa in schimb mor din alte cauze, pentru ca simptomele bolii secundare sunt cu mult exagerate iar raspunsul pisicii la tratament este slab. Astfel din cauza unei infectii cu un agent ce trece neobservat la o pisica normala, pentru o pisica cu FIV poate fi fatal, de exemplul infectia cu Toxoplasma gondi, este asimptomatica pentru pisicile fara comorbiditati insa aceasta ar putea afecta foarte grav o pisica cu FIV.
Cum ajung sa se infecteze pisicile cu acest virus?
Transmiterea se face prin saliva si prin sange, transmiterea directa de la o pisica la alta se face prin muscatura. S-a demonstrat experimental ca se realizeaza si transmiterea transplacentara de la mama la fat, insa in circumstante naturale aceasta se face foarte rar. Prevalenta cea mai crescuta este la pisicile cu acces la exterior, deoarece sunt supuse factorilor de risc: pisici din exterior cu stapan sau fara stapan infectate.
Prin compotament, pisicile sunt fiinte teritoriale, deci vor exista “dispute” violente intre acestea. Comportamentul de reproducere al pisicilor implica lupte intre motani, astfel si psicile nesterilizate au un risc mai mare sa se infecteze chiar daca FIV nu se transmite ca si HIV pe cale sexuala, femelele pot sa fie muscate de catre masculi si sa se infecteze in timpul copulatiei.
Pentru ce cazuri se recomanda testarea FIV?
- pisici care au acces la exterior, ar trebuii testate anual;
- daca prezinta rani prin muscatura sau alte leziuni sau plagi infectate cu provenienta necunoscuta;
- pisici ce au predispozitii spre infectii cronice, sau exagerarea simptomelor unor infectii;
- pisici ce prezinta infectii bucale recurente;
- pisici care au intrat in contact cu o alta pisica pozitiva;
- pisici cu istoric necunoscut sau preluate dintr-un mediu cu un numar mare de pisici;
- daca o pisica este gasita pozitiva intr-un colectiv, celelalte pisici trebie testate, iar cea pozitiva trebuie sa fie izolata de celelalte;
Cum testez o pisica pentru FIV?
Pisicile se pot testa prin kituri de testare rapida ce detecteaza anticorpii FIV din sange, plasma sau ser prin metoda ELISA. Insa trebuie sa avem in vedere ca nu reprezinta un diagnostic de certitudine testul rapid si ca anticorpii FIV apar la 60 de zile de la infectare. Astfel pentru a fi siguri de diagnostic se recomanda pentru confirmare testul PCR.
Ce fac daca am o pisica cu FIV?
Pisicile infectate cu virusul FIV sunt pisici “speciale”, pentru a avea o viata lunga, linistita si „normala” au nevoie de anumite conditii specifice. In primul rand, pisicile FIV pozitive asimptomatice trebuie tinute in interior pentru a evita infectia altor pisici cu virusul si pentru a le proteja de bolile oportuniste sau chiar grave ce le pot contacta la exterior.
Pisicile au nevoie de o dieta echilibrata si de o hrana de calitate, carnea cruda si laptele trebuie evitate pentru a preveni posibilele infectii, sau parazitoze deoarece aceste alimente pot contine bacterii sau paraziti si cresc riscul la imbonavire. Unde este cazul ar trebui implementat un program de rutina pentru a preveni parazitii interni si cei externi. Se recomanda o examinare clinica anuala de catre medicul veterinar curant, dar si analize hematologice, biochimice si orice e nevoie pentru a avea o privire de ansamblu asupra starii generale a pisici. Se recomanda identificarea rapida a modificarilor starii de sanatate pentru a putea diagnostica prompt infectia secundara, fiind esential pentru a realiza un tratament precoce crescand rata acestuia de succes.
Avand in vedere ca speranta de viata a pisicilor infectate cu FIV este in medie de 5 ani de la infectie, o pisica cu FIV poate fi aproape o pisica normala daca are parte de grija, atentia si dragostea “parintior” ei.
Exista tratament pentru FIV?
Majoritatea medicamentelor antivirale la pisici sunt utilizate pentru HIV la oameni, fiind destinate in mod special acestui scop. Unele dintre acestea pot fi folosite in tratamentul infectiei cu FIV, deoarece majoritatea enzimelor FIV si HIV au sensibilitati similare la o serie de inhibitori. Acesti compusi antivirali de fapt interfereaza cu ciclul de replicare virala si in functie de etapa pot fi grupati in clase de medicamente, dintre acestia cele mai eficiente conform studiilor sunt: zidovudina (AZT- eficient la unele pisici mai ales in tulburari stomatologice si neurologice),
- tenofovir (posibil eficient, probabil si toxic),
- plerixafor (posibil eficient din anumite studii),
- raltegravir (posibil eficient),
- interferon-alfa-uman (efect asupra infectiilor secundare).
In concluzie, in prezent nu se cunoaste un tratament sigur pentru a reduce virulenta, la fel ca si la oameni, insa substantele enumerate si altele studiate prezinta o speranta in acest sens.
Exista vaccin pentru FIV?
Conform celor mai recente studii exista vaccinuri potente care se comercializeaza in SUA si care au o protectie combinata intre 40% si 100% in functie de subtipul viral, iar majoritatea studiilor au prezentat o durata a protectiei de aproximativ 12 luni. Un punct slab al acestui vaccin este faptul ca pisicile vaccinate nu pot fi diferentiate de cele nevaccinate si infectate.
In concluzie:
- pisicile se infecteaza cu FIV prin muscatura de la alte pisici;
- cele mai multe pisici infectate sunt cele care au acces sau au avut la exterior;
- exista kituri rapide de testare pentru FIV;
- FIV este o infectie cronica, pisicile pozitive pot trai in medie 5 ani de la momentul infectiei;
- imbunatatirea conditiilor de viata ale pisicii si atentia sporita la orice simptom al unei boli ii cresc speranta de viata;
- nu exista tratament 100% pentru a scadea virulenta FIV;
- preventia prin vaccinare are rezultate promitatoare conform ultimelor studii (la momentul redactarii articolului NU exista vaccin la noi in tara);